Legendan mukaan tofu on ollut olemassa jo pitkään – ja kyllä, 2000 vuotta on melko pitkä aika, eikö olekin? Tofu on peräisin Aasiasta, jossa sitä on valmistettu tuhansien vuosien ajan. Viime vuosina olemme nähneet tofua yhä useammilla ruokapöydillä pohjoismaissa, ja sitä valmistavat kuuluisat kokit, kuten Jennie Walldén ja Zeina Mourtada. Mutta mitä tofu on, mitä se sisältää ja miten se voidaan valmistaa? Jatka lukemista ja pian sinäkin olet tofu-asiantuntija!
Tofun historia ulottuu yli 2000 vuoden päähän
Rakkaalla lapsella on monta nimeä! “Soijapapujuusto”, mandariiniksi “doufu” tai nimi, jonka parhaiten tunnet: tofu. Tofu on kasviperäinen raaka-aine, jota on valmistettu Aasiassa yli 2000 vuoden ajan. Tiedämme, että tofun alkuperä on Kiinassa, jossa on pitkät perinteet ja valmistustaito, mutta kukaan ei tiedä tarkasti, kuinka tarina alkoi. On kuitenkin olemassa useita jännittäviä teorioita. Mitä ne ovat ja mitä tofu on?
Erään legendan mukaan tofu syntyi, kun kiinalaiset jäljittelivät mongolialaisten heimojen juuston valmistusta. He käyttivät lehmänmaidon sijaan soijajuomaa ja tuloksena oli tofu! Tämä on kielitieteilijöiden ja tofuhistorioitsijoiden mukaan todennäköisin teoria, koska valmistusprosessilla on monia yhtäläisyyksiä juuston valmistukseen. Lisäksi kiinalaisella nimellä ”doufu” on yhtäläisyyksiä mongolialaisen nimen ”rufu” kanssa, joka tarkoittaa fermentoitua maitoa.
Toisen legendan mukaan, tofu syntyi kiinalaisen prinssin Liú Ānin ansiosta. Hänen sanotaan valmistaneen raaka-aineen yrittääkseen luoda ravitsevan ruokalajin, joka lupaa ikuisen elämän. Eikö olekin mielenkiintoista?
Rakastettu raaka-aine Aasiassa
On mahdotonta tietää, pitääkö mikään legendoista paikkansa, mutta tiedämme, että tofu on ollut rakastettu ainesosa Aasiassa tuhansia vuosia. Aasialaisessa keittiössä proteiinilla on edelleen tärkeä paikka sekä kasvisruoassa että liharuoissa, kuten japanilaisessa sushissa, pad thai:ssa ja mapo tofussa, joista jälkimmäinen on yksi Kiinan rakastetuimmista ruoista, jonka perinteisessä reseptissä on myös jauhelihaa. Monissa osissa Aasiaa kasviperäinen raaka-aine on pääproteiini ja luonnollinen osa ruokavaliota, suunnilleen yhtä itsestäänselvää kuin meille suomalaisille peruna.
Tofu valmistetaan soijapavuista
Mistä tämä rakastettu raaka-aine on sitten tehty? Perinteisen tofun valmistukseen tarvitaan seuraavat ainesosat; soijapapuja, vettä ja mineraalisuolaa. Perinteinen valmistus on edelleen käytössä ja on samanlainen kuin juuston valmistusprosessi. Lisäksi ”soijajuusto” muistuttaa ulkonäöltään juustoa, ja sen rakenne on verrattavissa paneer-juustoon.
Näin tofu valmistetaan
Tofun valmistaminen vaatii paljon rakkautta ja perinteistä käsityötä. Se on ainakin meidän perheemme filosofia. Pienellä tehtaallamme tofun valmistus kestää 2–3 päivää valmistus etenee seuraavasti:
Soijapavut liotetaan
Soijapavut murskataan ja soijamaito suodatetaan
Lisätään mineraalisuolaa, joka saa soijamaidon koaguloitumaan (hyytymään) kiinteämpään muotoon
Hyydytetty soijamaito puristetaan yhteen haluttuun koostumukseen, pehmeäksi, kiinteäksi tai erittäin kiinteäksi
Pastöroimme tofun, jotta se säilyy pidempään
Ja näin tofu on valmis! Valmistettu rakkaudella ja asiantuntemuksella!
Kasvipohjainen proteiini kaikille
Raaka-aine, joka on täynnä kaikkea hyvää! Kyllä, tofu on ravitseva ja hyvä proteiinin lähde. Sillä on luonnollinen paikka aasialaisessa keittiössä, oli se sitten wokissa, pad thaissa, mapo tofussa tai sushissa. Aasiassa tofu on suosittu sen monista ruoanlaitto mahdollisuuksistaan ja sen hyvästä kyvystä imeä makuja kastikkeista ja mausteista.
Tofu ei tuomitse ketään ja sopii useimmille ihmisille; olitpa kaikkiruokainen, sekasyöjä, kasvissyöjä tai vegaani. Se on erinomainen proteiininlähde sekä kasvis- että vegaaniruokiin. Esimerkiksi savutofulla voit korvata makkaran nakkikastikkeessa tai pekonin carbonarassa. Tämä sopii erityisen hyvin niille, jotka haluavat vähentää lihan määrää ruokavaliossaan. Helppoa kuin heinänteko! Siksi tofu ei ole vain monipuolinen ja fantastisen maukas*, vaan se on myös ravitseva ja ympäristöystävällinen.
* Okei, saatamme olla tässä hieman puolueellisia… Mutta kokeile niin näet!
Erilaisia tofuja
Tofua on pääasiassa kolmessa eri koostumuksessa: erittäin kiinteä, kiinteä ja pehmeä tofu. Kiinteä tofu on yleisin lajike ja sitä kutsutaan perinteisesti ”puuvillatofuksi”, kun taas pehmeää tofua kutsutaan yleensä ”silkkitofuksi”. Perusmaku on hyvin mieto ja sen maustaminen on kuin taideteoksen luomista: tarvitaan värejä ja elämää. Tämä on tofun kauneus; se imee makuja kuin ammattilainen ja sinulla on lukuisia eri valmistusvaihtoehtoja. Se sopii yhtä hyvin mausteiseen kuin makeaan ruokaan.
Kuten huomaat, tofu on erittäin monipuolinen raaka-aine. Mikäli haluat yksinkertaistaa ruoanlaittoa entisestään ja samalla nauttia todella hyvästä ruoasta, voit myös kokeilla valmiiksi marinoituja, savustettuja tai friteerattuja versioita.
Onko tofua vaikea valmistaa?
Ei, sen ei tarvitse olla vaikeaa! Tarvitset vain vinkkejä ja opastusta matkan varrella, kuten minkä tahansa uuden raaka-aineen kanssa. Tofun etuna on, että se on monipuolinen ja sitä voidaan käyttää monessa eri ruokalajeissa; kaikkea aasialaisesta ruoasta italialaiseen ruokaan ja suomalaiseen kotiruokaan. Ja se on paljon helpompaa kuin luuletkaan!
Viime vuosina moni on löytänyt tofun. Se on monipuolinen, terveellinen ja ilmastoystävällinen vaihtoehto. Tofusta on tullut yhä tärkeämpi osa ruoanlaittoa myös pohjoismaalaisissa kodeissa, ravintoloissa ja tv-ohjelmissa. Samaan aikaan kasvipohjaisten tuotteiden kysyntä kasvaa pohjoismaissa, mikä johtuu suurelta osin lisääntyneestä kiinnostuksesta ilmastoa ja terveellisiä valintoja kohtaan. Mutta myös juuri siksi, että se on uskomattoman hyvää!
Noniin! Nyt tiedät mitä tofu on Nyt et tarvitse muuta kuin löytää tofu ruoanlaitossa. Tervetuloa maailmaan, joka on täynnä makuja ja mahdollisuuksia!