• Koti
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Tofuopas
  • Tietoa meistä
  • Osta Yipin
  • Foodservice
FI
  • Svenska
  • Suomi
  • Koti
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Tofuopas
  • Tietoa meistä
  • Osta Yipin
  • Foodservice
FI
  • Svenska
  • Suomi
Tofuopas Mitä tofu on?Mitä tofu on?
Mitä tofu on?

Mitä tofu on?

- Anni Yipiniltä

Legendan mukaan tofu on ollut olemassa jo pitkään – ja kyllä, 2000 vuotta on melko pitkä aika, eikö olekin? Tofu on peräisin Aasiasta, jossa sitä on valmistettu tuhansien vuosien ajan. Viime vuosina olemme nähneet tofua yhä useammilla ruokapöydillä pohjoismaissa, ja sitä valmistavat kuuluisat kokit, kuten Jennie Walldén ja Zeina Mourtada. Mutta mitä tofu on, mitä se sisältää ja miten se voidaan valmistaa? Jatka lukemista ja pian sinäkin olet tofu-asiantuntija!

 

Tofun historia ulottuu yli 2000 vuoden päähän

Rakkaalla lapsella on monta nimeä! “Soijapapujuusto”, mandariiniksi “doufu” tai nimi, jonka parhaiten tunnet: tofu. Tofu on kasviperäinen raaka-aine, jota on valmistettu Aasiassa yli 2000 vuoden ajan. Tiedämme, että tofun alkuperä on Kiinassa, jossa on pitkät perinteet ja valmistustaito, mutta kukaan ei tiedä tarkasti, kuinka tarina alkoi. On kuitenkin olemassa useita jännittäviä teorioita. Mitä ne ovat ja mitä tofu on?

Erään legendan mukaan tofu syntyi, kun kiinalaiset jäljittelivät mongolialaisten heimojen juuston valmistusta. He käyttivät lehmänmaidon sijaan soijajuomaa ja tuloksena oli tofu! Tämä on kielitieteilijöiden ja tofuhistorioitsijoiden mukaan todennäköisin teoria, koska valmistusprosessilla on monia yhtäläisyyksiä juuston valmistukseen. Lisäksi kiinalaisella nimellä ”doufu” on yhtäläisyyksiä mongolialaisen nimen ”rufu” kanssa, joka tarkoittaa fermentoitua maitoa.

Toisen legendan mukaan, tofu syntyi kiinalaisen prinssin Liú Ānin ansiosta. Hänen sanotaan valmistaneen raaka-aineen yrittääkseen luoda ravitsevan ruokalajin, joka lupaa ikuisen elämän. Eikö olekin mielenkiintoista?

 

Kolme pientä ja yksi iso pala maustamatonta tofua
Kuutioitu maustamaton tofu. Foto: Getty Images Signature

 

Rakastettu raaka-aine Aasiassa

On mahdotonta tietää, pitääkö mikään legendoista paikkansa, mutta tiedämme, että tofu on ollut rakastettu ainesosa Aasiassa tuhansia vuosia. Aasialaisessa keittiössä proteiinilla on edelleen tärkeä paikka sekä kasvisruoassa että liharuoissa, kuten japanilaisessa sushissa, pad thai:ssa ja mapo tofussa, joista jälkimmäinen on yksi Kiinan rakastetuimmista ruoista, jonka perinteisessä reseptissä on myös jauhelihaa. Monissa osissa Aasiaa kasviperäinen raaka-aine on pääproteiini ja luonnollinen osa ruokavaliota, suunnilleen yhtä itsestäänselvää kuin meille suomalaisille peruna.

 

Tofu valmistetaan soijapavuista

Mistä tämä rakastettu raaka-aine on sitten tehty? Perinteisen tofun valmistukseen tarvitaan seuraavat ainesosat; soijapapuja, vettä ja mineraalisuolaa. Perinteinen valmistus on edelleen käytössä ja on samanlainen kuin juuston valmistusprosessi. Lisäksi ”soijajuusto” muistuttaa ulkonäöltään juustoa, ja sen rakenne on verrattavissa paneer-juustoon.

 

Korallinen soijapapuja
Valkoisia soijapapuja Ranskan luomutiloilta, joita käytetään tofumme valmistukseen Vallentunassa. Foto: Charlotte Friberg.

 

Näin tofu valmistetaan

Tofun valmistaminen vaatii paljon rakkautta ja perinteistä käsityötä. Se on ainakin meidän perheemme filosofia. Pienellä tehtaallamme tofun valmistus kestää 2–3 päivää valmistus etenee seuraavasti:

  1. Soijapavut liotetaan
  2. Soijapavut murskataan ja soijamaito suodatetaan
  3. Lisätään mineraalisuolaa, joka saa soijamaidon koaguloitumaan (hyytymään) kiinteämpään muotoon
  4. Hyydytetty soijamaito puristetaan yhteen haluttuun koostumukseen, pehmeäksi, kiinteäksi tai erittäin kiinteäksi
  5. Pastöroimme tofun, jotta se säilyy pidempään

 

Ja näin tofu on valmis! Valmistettu rakkaudella ja asiantuntemuksella!

Kuvia tofun valmistuksen eri vaiheista.
Tofutuotannon eri vaiheet tehtaallamme Vallentunassa. Foton: Charlotte Friberg.

 

Kasvipohjainen proteiini kaikille

Raaka-aine, joka on täynnä kaikkea hyvää! Kyllä, tofu on ravitseva ja hyvä proteiinin lähde. Sillä on luonnollinen paikka aasialaisessa keittiössä, oli se sitten wokissa, pad thaissa, mapo tofussa tai sushissa. Aasiassa tofu on suosittu sen monista ruoanlaitto mahdollisuuksistaan ​​ja sen hyvästä kyvystä imeä makuja kastikkeista ja mausteista.

Tofu ei tuomitse ketään ja sopii useimmille ihmisille; olitpa kaikkiruokainen, sekasyöjä, kasvissyöjä tai vegaani. Se on erinomainen proteiininlähde sekä kasvis- että vegaaniruokiin. Esimerkiksi savutofulla voit korvata makkaran nakkikastikkeessa tai pekonin carbonarassa.  Tämä sopii erityisen hyvin niille, jotka haluavat vähentää lihan määrää ruokavaliossaan. Helppoa kuin heinänteko! Siksi tofu ei ole vain monipuolinen ja fantastisen maukas*, vaan se on myös ravitseva ja ympäristöystävällinen.

* Okei, saatamme olla tässä hieman puolueellisia… Mutta kokeile niin näet!

 

Erilaisia ​​tofuja

Tofua on pääasiassa kolmessa eri koostumuksessa: erittäin kiinteä, kiinteä ja pehmeä tofu. Kiinteä tofu on yleisin lajike ja sitä kutsutaan perinteisesti ”puuvillatofuksi”, kun taas pehmeää tofua kutsutaan yleensä ”silkkitofuksi”. Perusmaku on hyvin mieto ja sen maustaminen on kuin taideteoksen luomista: tarvitaan värejä ja elämää. Tämä on tofun kauneus; se imee makuja kuin ammattilainen ja sinulla on lukuisia eri valmistusvaihtoehtoja. Se sopii yhtä hyvin mausteiseen kuin makeaan ruokaan.

Kuten huomaat, tofu on erittäin monipuolinen raaka-aine. Mikäli haluat yksinkertaistaa ruoanlaittoa entisestään ja samalla nauttia todella hyvästä ruoasta, voit myös kokeilla valmiiksi marinoituja, savustettuja tai friteerattuja versioita.

 

Leppäsavutofu on kiinteän rakenteensa ansiosta loistava korvike kinkulle. Foto: Charlotte Friberg
Tofua on useita eri makuja ja rakenteita. Leppäsavutofu on erityisen kiinteä. Foto: Charlotte Friberg

 

Onko tofua vaikea valmistaa?

Ei, sen ei tarvitse olla vaikeaa! Tarvitset vain vinkkejä ja opastusta matkan varrella, kuten minkä tahansa uuden raaka-aineen kanssa. Tofun etuna on, että se on monipuolinen ja sitä voidaan käyttää monessa eri ruokalajeissa; kaikkea aasialaisesta ruoasta italialaiseen ruokaan ja suomalaiseen kotiruokaan. Ja se on paljon helpompaa kuin luuletkaan!

Opi lisää tofun valmistamisesta oppaastamme: Tofun kypsennys – 6 helppoa ja maukasta tapaa.

 

#Tofu trendaa

Viime vuosina moni on löytänyt tofun. Se on monipuolinen, terveellinen ja ilmastoystävällinen vaihtoehto. Tofusta on tullut yhä tärkeämpi osa ruoanlaittoa myös pohjoismaalaisissa kodeissa, ravintoloissa ja tv-ohjelmissa. Samaan aikaan kasvipohjaisten tuotteiden kysyntä kasvaa pohjoismaissa, mikä johtuu suurelta osin lisääntyneestä kiinnostuksesta ilmastoa ja terveellisiä valintoja kohtaan. Mutta myös juuri siksi, että se on uskomattoman hyvää!

 

Kolme ystävää illallisella nauttivat friteeratusta tofusta. Foto: Charlotte Friberg
Tofu on entistä suositumpaa ja se on löytänyt paikkansa myös pohjoismaisesta keittiöstä. Foto: Charlotte Friberg

 

Noniin! Nyt tiedät mitä tofu on  Nyt et tarvitse muuta kuin löytää tofu ruoanlaitossa. Tervetuloa maailmaan, joka on täynnä makuja ja mahdollisuuksia!

 

Katso lisää artikkeleita

Vinkit ja artikkelit
Tofun valmistus
5 edullista reseptiä

Etsitkö helppoja ja herkullisia reseptejä joilla säästät myös ruokakuluissa? Näillä resepteillä onnistut varmasti! Nämä reseptit ovat myös ympäristöystävällisiä ja nopeita. Suurin osa resepteistä valmistuvat 20 minuutissa! Joten mitä odotat, valitse suosikkisi ja kokeile uutta reseptiä jo tänään.

Ymparistö ja terveys
Onko tofu terveellistä?
– Anni Yipiniltä

Tofua on valmistettu Aasiassa yli 2000 vuotta. Nyt tofu on löytänyt paikkansa aasialaisessa ja kasviperäisessä ruoanlaitossa myös pohjoismaissa, ja ravitsemus- terapeutit ja asiantuntijat korostavat sitä ravitsevana proteiinin lähteenä. Mutta mitä terveyshyötyjä tofulla on? Onko tofu terveellistä? Lue ja opi tofun viidestä terveyshyödykkeestä.

Vinkit ja artikkelit
Tofun valmistus
Tofun valmistus – 6 tapaa valmistaa tofua
– Anni Yipiniltä

”Mikään ei ole mahdotonta!”- se on tofun motto. Tofua voidaan valmistaa monella eri tavalla; marinoi, paista, friteeraa tai paneroi tofu. Neutraalin maun ansiosta maustamatonta tofua voidaan maustaa ja mukauttaa kaikenlaisiin ruokiin. Olemme listanneet 6 yksinkertaista ja maukasta tapaa valmistaa tofua. Liity joukkoomme ja sinustakin tulee tofuasiantuntija!

Kaikki artikkelit

Löydä suosikkireseptisi!

Goda tips från familjen Lu!
Resepti Yipin
Punainen currytofu
20 min | Friteerattu tofu
Lukasin suosikkiresepti
Mapo tofua
30 min | Luomu tofu maustamaton 400g
Johannan suosikkiresepti
Tofu pad thai
20 min | Friteerattu tofu
Lisan suosikkiresepti
Vegaaninen carbonara
15 min | Luomu tofu leppäsavu
Stinan suosikkiresepti
Tofunugetit
20 min | Luomu tofu maustamaton
Johannas favoriträtt
Tofu teriyaki med grönsaker och ris
15 min | Fast tofu naturell
Johannas favoritrecept
Katsu curry med krispig tofu
30 min | Fast tofu naturell
katso kaikki reseptit!

Ota yhteyttä! <3

Onko sinulla ksymyksiä tai ideioita? Mikäli sinulla tulee mitä tahansa mieleen, älä epäroi laittoa vestiä, vastaamme mielellämme!

hej@yipin.se

Seuraa meitä

  • Ota yhteyttä
  • Tuotteet
  • Osta Yipin
  • Usein kysyttyä
  • Cookie Policy