Nyt kun olet oppinut lisää tofusta on aika tutusta tempeen! Tempe on Indonesiasta kotoisin oleva fermentoitu ja kasvispohjainen proteiini. Viime vuosina tempen suosio on kasvanut myös pohjoismaissa, eikä ihme, sillä tempeh on erinomainen ja herkullinen proteiinin lähde! Mutta mitä tempe on ja miten se voidaan valmistaa? Lue lisää ja pian sinäkin olet oikea tempe asiantuntija!
Mistä tempe valmistetaan?
Joku voisi luulla, että fermentoidut pavut eivät kuulosta kovin kiehtovalta, mutta ne ovat iso juttu! Tempeh valmistetaan nimittäin juuri niistä: fermentoiduista, ravitsevista ja proteiinipitoisista pavuista, yleensä soijapavuista. Mutta okei, miksi fermentointi? No, fermentointi tarkoittaa, että elintarvike käy läpi käymisprosessin, jossa hyödynnetään paljon hyviä bakteereja ja ylimääräisiä ravintoaineita, jotka ovat hyväksi terveydellemme ja suolistofloorallemme. Tempehiä fermentoitaessa kypsennetyt soijapavut ja hyödyllisten sienten itiöt yhdistyvät muodostaen kiinteän koostumuksen, joka on täynnä uskomattomia mahdollisuuksia!
Onko tempe terveellistä?
Kyllä, ilman muuta! Se on hyvä täysproteiinin lähde, itse asiassa se sisältää 20 g proteiinia 100 g:ssa*! Fermentoinnin ansiosta se sisältää runsaasti ravintoaineita, kuten proteiinia, rautaa, kuitua ja hyviä suolistobakteereja, jotka tekevät tempestä vatsaystävällistä ja hyvää suoliston terveydelle. Yksinkertaisesti sanottuna fermentointi tekee tempestä erityisen terveellistä!
*Yipin tempe maustamaton
Indonesialaisesta klassikosta trendikkääksi superfoodiksi
Huhujen mukaan tempeh on ollut olemassa jo kauan – jopa tuhansia vuosia. Tämä ravintorikas proteiini löydettiin Indonesiassa, mutta kesti kauan ennen kuin meidän maailmankolkassamme tajuttiin, miten upeasta raaka-aineesta on kyse. Vasta 1970-luvulla tempe alkoi näkyä länsimaissa maukkaana ja terveellisenä vaihtoehtona lihalle.
Kaikesta huolimatta vasta viime vuosina tempe on vihdoin saavuttanut ansaitsemansa suosion (okei, itse asiassa se ansaitsee vielä enemmän valokeilaa!). Nykyään tempeä hypettävät niin kuuluisat ruokabloggaajat kuin tuntemattomat ruoan ystävätkin! Kuka tietää, ehkä se löytää tiensä pian paikan sinun, perheesi ja ystäväsi ruokapöytään?
Miltä tempe maistuu?
Luonnollinen tempe voi maistua juuri siltä, miltä haluat! Meidän tempessämme on mieto, pähkinäinen maku, hieman sitkeä rakenne ja mehukas sisusta. Lihan tavoin tempeh voidaan maustaa ennen kypsennystä (tai kypsennyksen aikana).
Jotkut tempet voivat olla hieman kitkerän makuisia käymisprosessin vuoksi, mutta meidän kohdallamme asia ei ole näin! Kitkeryyden vastapainoksi käytetämme hieman auringonkukkaöljyä, joka antaa tuotteelle miedon ja miellyttävän maun. Valmistamme myös maustettua teriyaki-tempeä, joka on marinoitu runsaassa soijakastikkeessa, valkosipulissa ja inkiväärissä. Molemmat tempemme voidaan syödä jopa suoraan pakkauksesta, lupaamme sen!
Tempe reseptit
Tempeä voi käyttää monin eri tavoin ruoanlaitossa. Yksi suosituimmista tavoista on paistaa ja maustaa tempeä erilaisilla kastikkeilla ja lisätä sitä erilaisiin ruokalajeihin. Tempe sopii erinomaisesti muunmuassa aasialaistyylisiin somessakin tutuksi tulleisiin Shanghai tacoihin. Paistettu tempe toimii mainiosti esimerkiksi nuudeliruuissa, kuten Dan dan nuudeleissa taikka erilaisissa wok ruuissa. Testaa esimerkiksi Yipinin suosittua Teriyaki tempeä! Ravintorikkaudensa vuoksi tempeä voidaan käyttää myös lihan tai kanan korvikkeena, jolloin se sopii erinomaisesti esimerkiksi eri pataruokiin. Suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi Chili sin carnea tempellä! Mmmm!
Valmistusvinkkejä
Miten tempeä voi valmistaa? Itse asiassa monin eri tavoin! Aivan kuten kanaa, luonnollista tempeä voi marinoida ja maustaa millä tahansa mausteilla. Sitä voi paistaa, valmistaa uunissa, grillata, hauduttaa tai jopa syödä suoraan pakkauksesta. Sitä voi myös leivittää kalan tai nugettien tapaan, jolloin se saa uskomattoman rapean pinnan. Tempemme on valmiiksi leikattu kuutioiksi, mikä helpottaa sen valmistusta entisestään!
Vinkki! Paista maustamatonta tempeä öljyssä ja 1 rkl soijakastikkeessa keskilämmöllä, kunnes se saa rapean kultaisen pinnan. Paista noin 5-10 minuuttia. Voilá! Ihanan rapea ulkopinta ja maagisen mehukas sisus, jota et voi vastustaa. Nauti tempe wokattujen vihannesten, nuudeleiden ja limen kera. Erinomaista!
Mistä löydän tempeä?
Vihdoinkin superfoodilla on luonnollinen paikka hyvin varustettujen supermarkettien kasvisjääkaapissa. Löydät sen yleensä tofun ja muiden kasvisruokien vierestä K-ruokakaupoista. Valmiiksi leikattuna sitä on saatavana sekä valmiiksi kuutioituna että suorakaiteen muotoisina paloina, maustettuna ja maustamattomana.
Nyt olet toivottavasti saanut vastauksen kysymykseen ”mitä tempe on?”. Nyt sinun pitää enää vain lisätä sitä ruokiisi. Mitä siis odotat? Kokeile jotakin parhaista tempe-resepteistämme!