Tofun valmistus – 6 tapaa valmistaa tofua
”Mikään ei ole mahdotonta!”- se on tofun motto. Tofua voidaan valmistaa monella eri tavalla; marinoi, paista, friteeraa tai paneroi tofu. Neutraalin maun ansiosta maustamatonta tofua voidaan maustaa ja mukauttaa kaikenlaisiin ruokiin. Olemme listanneet 7 yksinkertaista ja maukasta tapaa jolla tofun valmistus onnistuu varmasti. Liity joukkoomme ja sinustakin tulee tofuasiantuntija!
1. Purista ja marinoi tofu
Kiinteä maustamaton tofu toimii hyvin puristamalla veden kevyesti pois ja maustamalla mausteilla tai marinadilla ennen kypsennystä. Näin tofu saavuttaa täyden potentiaalinsa; saat syvemmän maun, paremman purutuntuman ja rapeamman pinnan. Niin hyvää!
Purista tofu
- Kaada pois vesi tofupaketista ja kääri tofupala puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
- Aseta tofu kahden leikkuulaudan tai lautasten väliin. Aseta päälle jotain painavaa kuten paksumpi keittokirja.
- Anna seisoa jääkaapissa noin 20 minuuttia. Mitä pidempään tofua puristetaan, sitä kiinteämmäksi se tulee.
Tofun valmistus onnistuu tietysti myös ilman tätä vaihetta. Silloin suosittelemme käyttämään erittäin kiinteää tofua tai kuivaamaan kiinteän tofun puhtaalla keittiöpyyhkeellä ennen ruoanlaittoa.
Marinoi tofu
- Kaada suosikkimarinaadisi (joko itsetehty tai valmismarinadi) kulhoon tai muovipussiin.
- Purista tofu yllä olevan ohjeen mukaan tai jätä tämä vaihe väliin
- Leikkaa tofu viipaleiksi tai paloiksi. Laita se marinaadiin niin, että kaikki tofupalat peittyvät. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 20 minuuttia. Pidempi aika antaa syvemmän maun.
Nyt osaat tofun perusteet. Jatka lukemista, niin saat paljon hyviä vinkkejä!
2. Paista tofu
Tofua saa paistaa korkealla lämpötilalla, jotta se saa mahdollisimman hyvän paistopinnan. Käytä runsaasti öljyä, jotta tofu ei kuivu.
- Leikkaa tofu noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi tai kuutioiksi.
- Paista tofu öljyssä keskilämmöllä noin 5–10 minuuttia kunnes se saa väriä. Mausta mielesi mukaan.
- Tarjoile esimerkiksi salaatissa, pastassa tai riisin ja vihannesten kanssa.
3. Tofu uunissa
Uunitofua? Tottakai! Tämä on helppo tapa valmistaa tofua, ja se on erityisen maukasta, jos tofu on maustettu marinadilla ja/tai mausteilla.
- Lämmitä uuni 200°C asteeseen. Leikkaa tofu fileiksi tai noin 1–1 ½ cm paksuisiksi kuutioiksi.
- Laita tofu leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 20–30 minuuttia.
- Tarjoile salaatin, perunoiden tai riisin ja kasvisten kanssa.
4. Paneroitu tofu
Paneroinnin avulla tofusta tulee todella rapeaa ja maukasta! Leivitä tofu pankojauholla tai korppujauholla ja voit valmistaa esimerkiksi vegaanisia kalapuikkoja tai tofutacoja! Tofun valmistus on niin helppoa!
- Leikkaa maustamaton tofu noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi tai kuutioiksi. Kaada maissitärkkelys, panko ja kasvikerma erillisiin kulhoihin. Sekoita kerman joukkoon hieman suolaa ja pippuria.
- Dippaa tofukuutiot ensin maissitärkkelykseen, sitten kermaan ja lopuksi pankoon. Toista sitten kastamalla kuutio vielä kerran kermaan ja pankoon kaksinkertaista levitystä varten.
- Kuumenna pannu runsaalla öljyllä. Paista kuutiot keskilämmöllä kullanruskeiksi ja rapeiksi. Voit myös käyttää kiertoilmakypsennintä.
- Tarjoile ja nauti!
Voit halutessasi käyttää myös jauhoja maissitärkkelyksen sijaan.
5. Tofupata
Tofu sopii mainiosti pataruokiin, varsinkin kylminä kuukausina!
- Paista friteerattu tai maustamatonta tofu öljyssä, kunnes pinta on kullanruskea. Haluatko rapeamman pinnan? Käännä tofu maizenassa (maissitärkkelys) ennen paistamista.
- Lisää paistettu tofu pataan ja anna hautua muutama minuutti, jolloin tofu imee kaikki herkulliset maut.
6. Grillattu tofu
Kesällä (tai miksi ei ympäri vuoden) et saa unohtaa grillattua tofua. Lupaamme, että tofu maistuu hyvältä myös grillattuna!
- Viipaloi savutofu noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi tai leikkaa kuutioiksi ja lisää grillivartaisiin kasvisten kanssa.
- Grillaa molemmin puolin 3–5 minuuttia kunnes tofu on rapea.
Löydä suosikkireseptisi
Oppia lisää tofusta
Etsitkö helppoja ja herkullisia reseptejä joilla säästät myös ruokakuluissa? Näillä resepteillä onnistut varmasti! Nämä reseptit ovat myös ympäristöystävällisiä ja nopeita. Suurin osa resepteistä valmistuvat 20 minuutissa! Joten mitä odotat, valitse suosikkisi ja kokeile uutta reseptiä jo tänään.
Legendan mukaan tofu on ollut olemassa jo pitkään – ja kyllä, 2000 vuotta on melko pitkä aika, eikö olekin? Tofu on peräisin Aasiasta, jossa sitä on valmistettu tuhansien vuosien ajan. Viime vuosina olemme nähneet tofua yhä useammilla ruokapöydillä pohjoismaissa, ja sitä valmistavat kuuluisat kokit, kuten Jennie Walldén ja Zeina Mourtada. Mutta mitä tofu oikein on, mitä se sisältää ja miten se voidaan valmistaa? Jatka lukemista ja pian sinäkin olet tofu-asiantuntija!
Tofua on valmistettu Aasiassa yli 2000 vuotta. Nyt tofu on löytänyt paikkansa aasialaisessa ja kasviperäisessä ruoanlaitossa myös pohjoismaissa, ja ravitsemus- terapeutit ja asiantuntijat korostavat sitä ravitsevana proteiinin lähteenä. Mutta mitä terveyshyötyjä tofulla on? Onko tofu terveellistä? Lue ja opi tofun viidestä terveyshyödykkeestä.
”Mikään ei ole mahdotonta!”- se on tofun motto. Tofua voidaan valmistaa monella eri tavalla; marinoi, paista, friteeraa tai paneroi tofu. Neutraalin maun ansiosta maustamatonta tofua voidaan maustaa ja mukauttaa kaikenlaisiin ruokiin. Olemme listanneet 6 yksinkertaista ja maukasta tapaa valmistaa tofua. Liity joukkoomme ja sinustakin tulee tofuasiantuntija!