Mitä on veganismi ja mitä on vegaaninen ruoka?
Mitä vegaani syö? Viime vuosina ruokakaupan vegehyllyt ovat täyttyneet vegaanituotteilla. Ja vau, kuinka paljon hyvää siellä onkaan! Vegaanina oleminen ei ole koskaan ollut niin helppoa kuin nykyään ja yhä useammat ihmiset valitsevat ruokavalion eläinten, ilmaston tai terveytensä vuoksi. Mutta mitä on vegaaniruoka? Ja mitä vegaani syö? Tule mukaan oppimaan veganismista!
Mitä on veganismi?
Veganismi on elämäntapa, jossa halutaan välttää eläinperäisiä ainesosia sisältävän ravinnon ja materiaalien kulutusta. Se ulottuu lautaselle laitettavan ruoan valinnan lisäksi myös esimerkiksi vaatteiden ja kauneudenhoitotuotteiden ostoon. Vegaani pyrkii välttämään tuotteita, jotka on testattu eläimillä tai valmistettu eläimen nahasta tai turkista.
Miksi ryhtyä vegaaniksi?
On useita syitä, miksi ihmiset haluavat ryhtyä vegaaniksi tai vain syödä enemmän vegaaniruokaa. Syyt ovat yksilökohtaisia ja voivat perustua kaikkeen eläinten oikeuksista terveyden tai ympäristön ja ilmaston suojeluun. Se voi olla myös niin yksinkertaista että vegaaniruoka on maukkaampaa kuin eläinperäinenruoka (koska oikein valmistettu vegaaniruoka on todella hyvää!). Alla muutama syy miksi jotkut ryhtyvät vegaaneiksi…
1. Eläinten oikeudet. Ajatus, että kaikilla elävillä olennoilla on oikeus hyvään elämään ja että heitä tulee kohdella tasapuolisesti, ei ihmisten eduksi.
2. Terveys. Monet päättävät syödä vegaaniruokaa terveyden vuoksi. He valitsevat usen vähemmän prosessoituja ruokia kuten proteiinipitoista tofua, papuja, linssejä, pähkinöistä ja siemeniä. Tutkimukset osoittavat, että kasviperäisellä ruokavaliolla on monia terveyshyötyjä sekä ravintosisällön osalta että vähentämään sairauksien, kuten erityyppisten syöpien, 2 tyypin diabeteksen, korkean verenpaineen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä (1).
3. Luonto ja ilmasto. Yhä useammat ihmiset syövät vegaaniruokaa ympäristön vuoksi. Ruotsin maatalousviraston mukaan eläinruokien (liha, maitotuotteet ja kala jne.) tuotanto muodostaa 15 prosenttia maailman kaikista kasvihuonekaasupäästöistä (2). Kasvipohjaisella ruokavaliolla voit vähentää ruokavaliosi ilmastovaikutuksia huomattavasti (3).
Mitä on vegaaninen ruoka?
Kaikki värikäs,maukas ja äärimmäisen hyvä ruoka, joka tulee kasvikunnasta! Vegaaniruoka tarkoittaa loputtomasti hyviä mahdollisuuksia makuhermoille. Mutta mitä eroa on kasvis- ja vegaaniruoalla? Kasvis- ja vegaaniruoille on yhteistä se, että ne eivät sisällä lihaa, kalaa tai siipikarjaa. Vegaaniruoka ei myöskään sisällä kananmunia, maitotuotteita tai hunajaa, joita kasvisruoka saattaa sisältää. Simple as that!
Mitä vegaanit syö?
Som vegan kan du äta alltifrån pasta, bröd, gryn och potatis till alla typer av grönsaker och proteiner som linser, bönor och tofu. Om du vill äta mer vegansk mat så kan det i början vara enklast att utgå från de maträtter som du är van vid. Då är veganska substitut till t ex kött, fågel eller fisk allra enklast; något du hittar i vegokylen och vegofrysen. Därför har vi satt ihop en liten köttersättningsguide här; så håll hårt i hatten, för här kommer en massa goda tips på vad en vegan kan äta!
Vegaanilla ei lopu vaihtoehdot kesken! Vegaani voi syödä kaikkea pastasta, leivästä ja perunoista kaikenlaisiin vihanneksiin ja proteiineihin kuten linsseihin, papuihin ja tofuun. Jos haluat syödä enemmän vegaanista ruokaa, voit aloittaa niistä ruoista joihin olet tottunut. Silloin vegaaniset korvikkeet esimerkiksi lihalle, siipikarjalle tai kalalle ovat helpoimpia sillä löydät ne kauppojen vegehyllyiltä ja ne ovat helppo valmistaa. Siksi olemme koonneet tänne pienen lihankorvikeoppaan; joten pidä kiinni, sillä tässä on paljon hyviä vinkkejä mitä vegaani voi syödä!
Vegaaniset ”lihankorvikkeet”
Jauheliha: soija- tai härkis (kokeile nyhtötofu reseptiä)
Kinkku, pekoni ja makkara: leppäsavutofu
Kana: friteerattu tofu, soijafiléet, vegaaniset ”kanapalat”
Kala: tofukalapuikot
Maito, kerma, creme fraiche, jogurtti: kasvisperäiset vaihtoehdot kuten kaura, soija, manteli tai kookos.
Juusto: kookos tai pähkinäjuustot
Ägg: tofukokkeli, aquafabaa eli kikherneiden lientä, silkkitofua leivontaan tai keltuaisliemen tilalle.
Onko vaikeaa olla vegaani?
Aivan kuten minkä tahansa tavan kanssa, uusiin rutiineihin pääseminen voi olla aluksi hieman vaikeaa. Jos haluat tutustua vegaaniseen ruokaan tai ryhtyä vegaaniksi, paras vinkkimme on aloittaa tavallisista syömistäsi ruoista. Kävele ruokakauppasi kasvishyllyn ohi ja anna itsesi inspiroitua kaikesta, millä voit korvata eläinproteiinin. Valittavana on paljon hyviä tuotteita! Hyödynnä myös tilaisuus tutustua kaikkiin herkullisiin vegaanisiin resepteihin, sillä meillä on monta reseptiä sinulle! Lupaamme, että se on helpompaa kuin luulet.
Entä proteiini?
Mitä vegaani syö, jotta hän saa tarpeeksi proteiinia? Proteiinia ei vegaanin tai lihansyöjän tarvitse pohtia kovinkaan paljon, kunhan noudattaa monipuolista ruokavaliota, joka sisältää proteiinipitoisia ruokia päivittäin. Proteiinia löytyy kaikenlaisista vegaanisista raaka-aineista, esimerkiksi kaurapuuroista, pähkinöistä, siemenistä, palkokasveista, tofusta ja soijatuotteista. Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat että vegaanit ottavat D- ja B12-vitamiini ravintolisät.
Joten, mitä sinä odotat? Tutustu vegaanivaihtoehtoihin ja inspiroidu tofu resepteistämme!
Lisää artikkeleita tofuoppaasta
Etsitkö helppoja ja herkullisia reseptejä joilla säästät myös ruokakuluissa? Näillä resepteillä onnistut varmasti! Nämä reseptit ovat myös ympäristöystävällisiä ja nopeita. Suurin osa resepteistä valmistuvat 20 minuutissa! Joten mitä odotat, valitse suosikkisi ja kokeile uutta reseptiä jo tänään.
Legendan mukaan tofu on ollut olemassa jo pitkään – ja kyllä, 2000 vuotta on melko pitkä aika, eikö olekin? Tofu on peräisin Aasiasta, jossa sitä on valmistettu tuhansien vuosien ajan. Viime vuosina olemme nähneet tofua yhä useammilla ruokapöydillä pohjoismaissa, ja sitä valmistavat kuuluisat kokit, kuten Jennie Walldén ja Zeina Mourtada. Mutta mitä tofu oikein on, mitä se sisältää ja miten se voidaan valmistaa? Jatka lukemista ja pian sinäkin olet tofu-asiantuntija!
Miten saat tofuskeptikon kokeilemaan tofua? Vastaus on yksinkertainen: rapea tofu! Ja usko tai älä, tofusta saa helposti ja nopeasti todella rapeaa! Olemme koonneet tähän 3 vinkkiä, joilla tofu onnistuu varmasti ja saat taatusti jokaisen tofuskeptikon mielipiteen kääntymään!
Tofua on valmistettu Aasiassa yli 2000 vuotta. Nyt tofu on löytänyt paikkansa aasialaisessa ja kasviperäisessä ruoanlaitossa myös pohjoismaissa, ja ravitsemus- terapeutit ja asiantuntijat korostavat sitä ravitsevana proteiinin lähteenä. Mutta mitä terveyshyötyjä tofulla on? Onko tofu terveellistä? Lue ja opi tofun viidestä terveyshyödykkeestä.
”Mikään ei ole mahdotonta!”- se on tofun motto. Tofua voidaan valmistaa monella eri tavalla; marinoi, paista, friteeraa tai paneroi tofu. Neutraalin maun ansiosta maustamatonta tofua voidaan maustaa ja mukauttaa kaikenlaisiin ruokiin. Olemme listanneet 6 yksinkertaista ja maukasta tapaa valmistaa tofua. Liity joukkoomme ja sinustakin tulee tofuasiantuntija!